Saturday, May 12, 2018

Dincolo de Capatul Lumii: terifianta circumnavigatie a globului de catre Fernando MagellanThe fair breeze blew, the white foam flew,
The furrow followed free;
We were the first that ever burst into that silent sea. -
The Rime of the Ancient Mariner,
Samuel Taylor Coleridge, 1798

Soarele apune cu o lumina sangerie peste coasta Portugaliei. Apa licare incercand parca sa captureze razele soarelui, insa acestea fug si se reflecta de pe suprafata ei. Tabloul este miscator, parca scapa mereu unei imagini definitive. La fel ca visele celor ce s-au incumetat sa plece peste aceasta imensa extindere de apa pe care noi astazi o numim Oceanul Atlantic. 

Cele 5 corabii ale flotei lui Magellan, numita Armada de Molucca
Un om in special pare sa rezoneze cu acest peisaj care parca iti scapa printre degete. Si el visa sa fie navigator. Si-a petrecut copilaria si adolescenta in porturi, invatand tainele navigatiei, fiind fascinat de istoriile descoperirilor lui Cristofor Columb. Apoi a urmat toate cursurile maritime din Portugalia si parea destinat sa ajunga un mare capitan. Poate la fel de mare precum Columb. 

In fond era intr-un imperiu colonial aflat in plina expansiune. In tara care a initiat Epoca Explorarilor, in sec al XV-lea. O tara cu o ilustra istorie de navigatori, precum Bartolomeo Diaz si Vasco da Gama.

Ambitia era acolo, cunostintele erau acolo, o tara dispusa sa sustina financiar aceste expeditii era prezenta, toate stelele pareau sa fie aliniate pentru ca Magellan sa il egaleze, daca nu chiar depaseasca, pe modelul sau, Cristofor Columb. Si cu toate astea ceva s-a intamplat pe drum. Iata-l acum, privind cum soarele se scufunda in mare, iar in lumina lui sangvinica parca scufundand odata cu el si orice vis de preamarire pe care Magellan il mai avea. 

Caci intr-o perioada in care marinarii se retrageau din activitate la cel mult 40 de ani, Magellan trecuse de 30 si nu comandase nicio expeditie majora. Corpul sau, istovit de lovituri, incepea sa nu mai functioneze, capatand un usor schiopatat la un picior. A pierdut aproape toata averea familiei sale incercand sa isi arate maiestria si capacitatea in fata Coroanei, dar regele Manuel al Portugaliei nu il aprecia deloc, ba chiar Magellan cazuse in dizgratie. 

 

Si cu toate acestea, peste doar cativa ani acest om va conduce cea mai mare expeditie maritima de pana atunci. O expeditie atat de ambitioasa, incat va depasi puterile financiare ale regelui Spaniei, si va cere un efort european, marii bancheri de pe continent inghesuindu-se sa o sustina. Intr-adevar, aceasta flota l-ar face invidios si pe Columb, fiind ceva la care el ar fi putut doar sa viseze. Cine ar fi crezut ca toate aceste lucruri vor fi posibile privind acel apus pe coasta Portugaliei? Nimeni. Cu exceptia lui Magellan insusi, bineinteles.  

Calatoria lui Magellan era un vis la fel de vechi ca imaginatia umana: o calatorie pana la capatul pamantului. O circumnavigatie a globului nu se mai facuse. Columb a incercat, insa a ajuns doar pana la un nou continent. Nimeni nu a ajuns in est plecand spre vest. 
Cartea lui Laurence Bergreen prezinta aceasta calatorie de 3 ani a lui Magellan in jurul lumii. Acelasi autor a acoperit si calatoriile lui Cristofor Columb, si ale lui Marco Polo, cel mai cunoscut calator occidental, in doua volume diferite. Dintre aceste trei titluri, biografia lui Fernando Magellan pare sa fie cea mai reusita.

Caci nu este doar o relatare. Bergreen reuseste sa surprinda... totul. Cartea are mai multe paliere. Intrigile din jurul monarhilor, si cum au influentat ele expeditia. Echilibrul de forte politice din Europa din acei ani, si relatiile dintre Spania si Portugalia. Motivatia economica a calatoriei: condimentele (cuisoare, scortisoara, etc; lucruri banale astazi). Condimentele erau cel putin la fel de valoroase ca aurul atunci, si la fel ca petrolul astazi, faceau economia mondiala sa functioneze. Insasi flota de cinci corabii se numea Armada de Molucca, "molucca" insemnand "condimente" in limba indonezienilor. 

Orizontul mental si modul in care se naviga pe atunci. Multi marinari se temeau, la propriu, ca vor naviga peste marginea Pamantului si vor cadea in abis. Sau ca insule magnetice le vor trage cuiele din imbinaturile navelor, scufundandu-le. Aceasta calatorie in jurul lumii era, la nivel simbolic, si o confruntare intre superstitia medievala si spiritul stiintific si rational care incepea sa renasca in acea perioada. E evident de ce parte se afla Magellan. 


Biserica spune ca Pamantul este plat; insa eu stiu ca el este rotund, caci i-am vazut umbra pe suprafata lunii, si am mai multa incredere intr-o umbra decat in biserica. -
Fernando Magellan


Sau ca se naviga folosindu-se calculele din antichitate ale lui Ptolemeu cand se vorbea de circumferinta Pamantului. Din fericire pentru noi, Ptolemeu a gresit reprezentand globul mai mic cu 10,000 de kilometri, nestiind nimic de Oceanul Pacific. Spun din fericire pentru ca, asa cum observa Bergreen, daca s-ar fi stiut exact dimensiunea, probabil ca Epoca Explorarilor nu arfi avut loc niciodata. Distanta ar fi fost prea infricosatoare. A fost nevoie de aceasta expeditie si sa isi piarda viata cateva sute de oameni in decursul ei, inclusiv Magellan, pentru ca aceasta eroare sa fie corectata. 

Stramtoarea lui Magellan, a carei trecere a durat 38 de zile, fiind inca una din cele mai impresionante realizari navigationale inregistrate vreodata. Iesirea din labirintul de fiorduri si canale a presuspus trimiterea de observatori pe uscat care trebuiau sa gaseasca cel mai inalt loc si sa observe orizontul. Si chiar gustarea apei: daca era mai sarata inseamnaca acel canal ducea sprea ocean, altfel ducea catre o oaza unde se scurgea apa dulce a ghetarilor ce se topeau pe tarm. 


Apoi, pe langa calatoria fizica, aceasta a fost si o calatorie in cea mai intunecata parte a sufletului uman. Executii, schingiuri, tortura, revolte, au fost toate prezente si tot mai dese pe masura ce timpul pe mare crestea. Pigaffeta, cronicarul expeditiei, si un apropiat al lui Magellan, descrie pe multe randuri tristetea si lacrimile varsate pentru moartea unui prizonier luat din America de Sud (un "urias" din sudul Argentinei, din regiunea Patagonia, descoperita si denumita astfel de expeditia lui Magellan). Si, cateva luni mai tarziu, in regiunea Filipinelor, uciderea si exploatarea fara scrupule a cate unui grup de localnici ce se afla in vreo canoe ce iesea in calea vaselor expeditiei, pe langa faptul ca se intampla, era abia semnalata in jurnal, semn ca erau atat de comune, incat abia meritau mentionate. Abrutizarea echipajului era evidenta.


Frica era sentimentul predominant la bordul vaselor. Fara ea, probabil ca expeditia s-ar fi intors acasa la prima furtuna. Marinarilor trebuia sa le fie mai frica de Magellan si pedepsele lui, decat de orice le-ar fi putut pune in fata marea. 

Viata la bordul acestor vase era, dupa standardele moderne, iadul pe pamant. Sau pe mare. Bergreen descrie pe multe pagini numeroasele modalitati in care marinarii puteau sa isi piarda viata (inclusiv in timpul satisfacerii nevoilor fiziologice, cand trebuia sa iesi in afara cadrului vasului pentru a face asta; iar in caz ca alunecai in apa, probabil ca acolo ramaneai). Somnul era imposibil, la fel si sentimentul ca ai mancat pana te-ai saturat. Pentru ca majoritatea proviziilor putrezeau sau erau infestate de paraziti dupa cateva zile de la imbarcare.


De exemplu, cel mai mare inamic al Epocii Explorarilor era boala numita scorbut. Ea apare datorita unei deficiente de vitamina C din organism. Iar manifestarile ei sunt groaznice: gingiile incep sa se umfle si sa sangereze pana in punctul in care nu mai poti manca nimic. Apoi dintii incep sa iti cada, si eventual organele tale interne incep sa iti cedeze, atat datorita bolii cat si datorita subnutritiei. Ei bine, si in aceste conditii, era de asteptat ca marinarii sa isi faca treaba. Sa se urce si sa ajusteze velele de fiecare data cand se schimba vantul, sau ce meserie aveau pe vas. In caz contrar, erau adusi pe punte, legati si biciuiti pana lesinau sau isi pierdeau viata. O bucata de carne, sangerand arsa de soare.

Problema cu aceasta boala e unul din acele momente cand, privind inapoi, e incredibil ca nimeni nu i s-a dat de capat mai repede si atatia oameni au fost nevoiti sa moara din cauza ei. Mai ales ca leacul era atat de simplu si la indemana. Voiajele lungi pe mare nu permiteau aprovizionarea cu hrana proaspata, in special fructe si legume, ce contin vitamina C. De aceea calatoriile erau in general mai scurte de 10 zile. 

Ilustratie a mortii lui Magellan, gravura din 1860. Fernando Magellan a murit pe plaja unei insule in Filipine in timpul luptei cu unul din conducatorii locali, numit Lapu Lapu. Corpul sau nu a putut fi recuperat, razboinicii locali dezmembrand cadavrul. Sunt multe suspiciuni de tradare in jurul acestui eveniment, din moment ce capitanii sai nu au intervenit sa il ajute pe Magellan. Chiar si azi aceasta lupta si scena mortii si decapitarii lui Magellan sunt sarbatorite si reconstituite in fiecare an, pe aceeasi plaja in Filipine. Un militar joaca rolul navigatorului portughez, iar un faimos actor filipinez pe cel al lui Lapu Lapu, care ii aplica lovitura mortala lui Magellan in aplauzele publicului spectator si telespectator.
Lucrul incredibil este ca atunci cand Epoca Explorarilor a inceput, echipajul lui Vasco da Gama a fost lovit de aceasta boala pe coasta de est a Africii. Oprind intr-un port, negustorii arabi pe care i-au intalnit acolo le-au oferit portocale, semn ca stiau cu ce se confrunta portughezii. Echipajul le-a luat si in mai putin de o saptamana erau gata de lucru. Si cu toate acestea nu s-a facut asocierea intre consumul de citrice si vindecarea de scorbut pentru inca doua sute de ani. In tot acest timp s-a crezut ca e vorba de aerul sarat al marii care declanseaza boala. 


Victoria, singura corabie care a supravietuit expeditiei si s-a intors in Spania, condusa de spaniolul Elcano. Astazi spaniolii il considera pe el primul om ce a navigat in jurul lumii, si nu pe Magellan, un portughez. Elcano va muri anul urmator de scorbut in Oceanul Pacific intr-o a doua expeditie ce dorea sa mearga pe urmele lui Magellan, expeditie ce va esua.
Pe vasele lui Magellan un posibil leac era carnea de sobolan. Lucru partial adevarat, din moment ce organismul sobolanilor creeaza singur vitamina C. O informatie pe care au dedus-o marinarii, observandu-i pe colegii din jur. Se pusese chiar si un pret de capul unui sobolan. Cum observa Bergreen, marinarii de atunci erau precum astronautii din zilele noastre: ambii merg in locuri necunoscute. Cu diferenta ca astronautii au mai multe sanse sa se intoarca in viata acasa. 
Over the Edge of the World e plina de astfel de informatii, avand ambitii enciclopedice. Pe celelalte, precum si intreaga calatorie a lui Magellan, va las sa le descoperiti singuri. Pana la capatul Pamantului.


No comments:

Post a Comment