Saturday, March 18, 2017

Tórshavn: Portul lui Thor din Insulele Faroe

Insulele Faroe sunt una din putinele nationale de fotbal pe care Romania mai poate fi sigura ca le invinge. Liga feroeza de fotbal are 10 echipe si toate au statut semi-profesionist. Adica jucatorii au locuri de munca in alte domenii, si pe langa asta mai fac si un antrenament, doua, de fotbal pe saptamana, si in weekend merg sa joace etapa. Astfel I-le Faroe se alatura altor tari precum Liechtenstein, Andorra sau San Marino, ce au aceeasi traditie fotbalistica si impotriva carora noi ne rugam mereu sa cadem in grupele de calificare. 

Ca tara, vorbim de un arhipelag de 18 insule situat in NV Europei ce este un teritoriu autonom al Regatului Danez. Cuvantul faroe, in traducere din daneza, inseamna oaie, sau oi. Adica Insulele Oilor. Un berbec reprezinta si stema tarii. Cu toate acestea, activitatea economica principala este pescuitul, in special de somoni, atat cei din ocean, cat si din crescatorii. In 2015, in Insulele Faroe locuiau in jur de 50,000 de locuitori. 

Capitala tarii, si cel mai mare oras, este Torshavn. Literal Portul lui Thor, in daneza. Thor era Zeul Tunetului in mitologia nordica, cum sunt sigur ca nu era nevoie sa spun, toata lumea vizionand filmele Marvel, unde Thor este supererou. Cand am ajuns eu aici era destul de racoare si innorat. Cum, de altfel, este tot anul. Vara temperatura maxima este de 12 grade Celsius, si iarna cea minima este de 6 grade Celsius. Iar dintr-un clasament al tarilor lumii, aici puteti vedea cel mai putin soarele, cam 2-3 ore pe zi, in medie. 

Putem spune ca Torshavn s-a nascut capitala. Aici vikingii si-au infiintat parlamentul local, numit ting, in anul 850. Era vorba de o adunare a reprezentatilor vikingilor din zona, unde se luau diferite hotarari politice. Ca regula, locul unde se infiinta un ting nu trebuia sa mai fi fost locuit inainte, pentru a fi complet neutru si a nu apartine nici unui trib.  

Insa pe langa acesti reprezentanti, foarte putini oameni si-au mai facut locuinte aici. Chiar si dupa 1035, cand vikingii au plecat, orasul a ramas foarte putin populat, aici functionand o piata. Insa piata era singurul loc unde se puteau face schimburi libere din Insulele Faroe, fapt ce a pastrat importanta administrativa a asezarii. Astfel in 1590, de cand avem primele date, aici erau in jur de 100 de locuitori. Iar in 1709 aflam ca o epidemie de varsat de vant a ucis 250 de oameni din cei 300 care locuiau aici. Dar dupa acest cataclism, spre sfarsitul sec al XVIII-lea, Torshavn incepe sa semene a oras adevarat. Dezvoltarea comertului si a pescuitului au permis acest lucru. 

Si in linii mari, procesul a ramas neschimbat si continua si astazi: extinderea portului pentru a primi vase cat mai mari si intesificarea fermelor piscicole. Lucru care creeaza destula nelinistein zona. O tara nu poate fi dependenta de o singura industrie, fiind prea vulnerabila la schimbarile din acel domeniu. Iar faptul ca mai mult de jumatate din tinerii care aleg sa urmeze studii universitare decid sa nu se mai intoarca in tara natala sugereaza ca cei de aici sunt destul de pesimisti cand vine vorba de viitorul Insulelor Faroe. 

Astazi in zona urbana a lui Torshavn sunt in jur de 13,000 de locuitori, iar daca adaugam si zonele adiacente ajungem la 20,000. Probabil ca vremea mohorata i-a fortat pe localnici sa isi vopseasca casele in niste culori foarte vii, daca nu chiar stridente. Orasul mi s-a parut interesant, cu cel mai frumos gazon public pe care l-am vazut vreodata. Imi pare rau ca nu am putut veni decat o data aici. 

Din cate stiu nu sunt foarte multe curse de avion spre aceasta tara, ei avand un aeroport foarte mic. Si nici vase de croaziera, ele trecand ocazional pe aici. Deci daca nu vreti un loc imbulzit de turisti, Portul lui Thor va poate gazdui. 

Sunt sigur ca Popey Marinarul a trecut pe aici.

In sfarsit, niste oi.No comments:

Post a Comment