Friday, March 24, 2017

Santorini: Bijuteria Coroanei

Putine locuri au o frumusete atat e evidenta, atat de la vedere, care nu tin niciun secret. Modul in care arata Santorini nu este romantic, ci pornografic. Nimic nu este ascuns. 

Santorini este probabil cea mai cunoscuta dintre insulele grecesti. Este situata la jumatatea distantei dintre Atena si Creta. Modul in care arata astazi este rezultatul unei mari eruptii vulcanice de acum 3600 de ani. Este cea mai veche eruptie vulcanica documentata. Nu sunt eu mare geolog, insa din cate am inteles initial aici era doar o insula mai mare. In urma eruptiei partea centrala a acestei insule s-a prabusit sub nivelul marii. Astfel a rezultat o caldera, o laguna inconjurata de cateva insule mai mici. Santorini este una dintre ele. Peretii acestei caldera sunt foarte abrupti si inalti, in partea de sus fiind construite case cu pereti albi si acoperis albastru. De aici spectaculozitatea acestui peisaj. 

Acest cutremur, se banuieste, ar fi si motivul disparitiei civilizatiei minoice din Creta. Aceasta civilizatie a disparut in urma unui val urias tsunami cauzat de cutremur, disparitia ei fiind brusca in jurul acelei date, desi a fost una din cele mai dezvoltate civilizatii antice. Complexitatea arhitectonica a Palatului de la Knossos, din Creta, centrul civilizatiei minoice, ne-a lasat cuvantul "labirint". Palatul era atat de mare si cu atat de multe camere si coridoare incat anticii au inventat un cuvant special pentru el. Iar in centrul labirintului, dupa cum ne spune poetul roman Ovidiu (nu mai vorbesc despre el, caci are o statuie in Constanta) era Minotaurul, o creatura mitica, jumatate om, jumatate taur, care ii ucidea si se hranea cu cei care se pierdeau in labirint. De asemenea, se speculeaza ca modul in care s-a format Santorini, prin scufundarea unui teritoriu, a dat nastere si legendei scufundarii Atlantidei. 

Numele de Santorini este o contractie a cuvintelor Santa Irene, cum era numita in timpul dominatiei Imperiului Latin. Grecii insa ii spun Thera, acesta fiind si numele provinciei administrative. Astazi aici locuiesc doar 15,000 de oameni, desi insula a fost locuita din vremuri stravechi. Situl arheologic de la Akrotiri sta dovada acestui lucru. Aici s-a descoperit un oras minoic cu case de trei nivele, piete, un sistem de canalizare si apa curenta, precum si picturi murale rafinate. Prin urmare, un oras destul de important. 

Orasul de la Akrotiri a fost parasit datorita eruptiei vulcanice. Insa ariditatea insulei nu a permis dezvoltarea unor asezari mai mari dupa aceea. Aici nu exista nicio sursa de apa dulce. Si abia in anii 1990 s-au construit centrale de desalinizare care pot furniza apa curenta, insa nepotabila, locuitorilor. Pana atunci se strangea apa de ploaie, care in lunile de vara este absenta. 

Turismul este principala activitate de pe insula, dupa cum pot depune si eu marturie. Aici vin in medie 1,5 miloane de turisti in fiecare an. Noi chiar trebuia sa mai schimbam zilele in care opream aici, existand riscul sa fie prezente si 6 vase de croaziera in acelasi timp. Deci de fiecare data cand am cobarat eu aici vasul meu era singurul prezent. Cu toate acestea locul era sufocant de aglomerat. Sa mergi pe stradutele alea inguste, la temperaturi de 40 de grade Celsius, lovindu-te in stanga si-n dreapta de oameni transpirati... e o experienta in sine. Nu vreau sa ma gandesc cum e cand sunt 6 vase in aceeasi zi. 

Mi-au trebuit 20-30 de minute de cautari pana am gasit cateva locuri unde nu era nimeni. Si, intr-adevar, privelistea este minunata!


Pentru 5 euro, unul din acesti catari te poate duce pana jos. Asta daca nu vrei sa mergi sau sa iei telecabina, care este mult mai rapida.
Santorini noaptea.

Miniatura a Palatului din Knossos, Muzeul de Arheologie din Atena.

No comments:

Post a Comment