Thursday, March 9, 2017

Monaco: O tara cat un cazino

Tara de 2,02  km2  de pe riviera franceza gazduieste aproape 40,000 de locuitori. Dintre acestia, mai mult de 10,000 sunt milionari. Monaco ii atrage pe bogatii lumii ca un magnet, momindu-i cu un regim de taxe foarte scazut. 

In administratia oficiala a tarii se regasesc mai multe diviziuni, insa in practica Principatul de Monaco se confunda cu orasul Monte Carlo, capitala statului. Aici a fost deschis cazinoul omonim in 1856 pentru a salva financiar dinastia conducatoare, aflata in pragul colapsului atunci. Familia Grimaldi, orginara din Genova, a intemeiat Dinastia de Monaco si conduce Principatul din 1297. Francesco Grimaldi, supranumit Il Malizia ("Siretul"), a reusit sa cucereasca cetatea veche deghizandu-se cu soldatii sai in calugari franciscani. 

Asadar dupa cateva incercari nereusite, si dupa ce au schimbat cateva amplasamente, Cazinoul Monte Carlo si-a facut treaba. Astazi pana si oficiala Encyclopedia Brittanica, in editia din 1991, numea Monaco an international byword for the extravagant display and reckless dispersal of wealth

Numele Monaco vine din grecescul monoikos, care inseamna 'casa singura'. Este vorba de templul Hercules Monoikos, singurul templu ce se afla aici in antichitate. Legenda spune ca atunci cand Hercule a venit aici, i-a alungat pe toti ceilalti zei si a ramas el singur stapanitor. 

Dar ca sa ne intoacem la Dinastia de Monaco, dupa cum spuneam familia Grimaldi a ramas in controlul ei pana astazi. Iar Printul Albert al II-lea este ultimul in aceasta linie, conducatorul din prezent al Principatului. Chiar daca tara este o monarhie constitutionala, printul are puteri imense. Limba oficiala este franceza, insa aici se vorbeste si monegasca (dialectul specific, fiind aproape de disparitie in anii '70), iar engleza si italiana sunt si ele intelese si vorbite pe scara larga. Si, cu toate ca Monaco este stat independent si are drept de vot in ONU din 1993, Franta se ocupa de apararea militara a lui. 

Relatiile cu Franta nu au fost intotdeauna atat de prietenoase, insa. Tocmai datorita regimului fiscal foarte bland practicat in Monaco, generalul francez Charles de Gaulle a instaurat o blocada asupra principatului in 1963. El fiind infuriat ca aici se refugiau instaritii francezi care nu vroiau sa isi plateasca taxele. Filmul Grace de Monaco, din 2014, prezinta aspecte ale acestei crize.

Grand Prix-ul de Formula 1 se tine aici din 1929, fiind unul dintre cele mai vechi, cele mai importante si cele mai spectaculoase curse din lume. 

Ca o concluzie, ce a inceput in sec al XIX-lea cu deschiderea cazinoului si a continuat cu politicile fiscale si turismul high-end practicat astazi, si-a atins obiectivul salvand finantele casei regale si transformand Monaco intr-un sinonim al luxului. De aceea cand ma plimbam pe strazile orasului ma gandeam ca toti oamenii astia care lucreaza in toate magazinele, cafenelele si supermarket-urile lor, probabil ca nu isi permit sa locuiasca acolo. (Recunosc ca partial m-am razgandit) In New York, de exemplu, se stie ca toti blue collar workers  fac naveta din New Jersey. Pastrand proportiile, si in Bucuresti se observa un fenomen asemanator cu satele si comunele din jurul lui. Sau cum toate restaurantele si cluburile fitoase din nordul orasului isi iau forta de munca din cartierele muncitoresti din sud. 

Mai ales ca un bilet de autobuz din Nisa, care se afla in imediata apropiere de Monaco, costa doar 1 euro. Prin comparatie, in barul unde noi am incercat cateva simulari electronice de curse costa 2 euro o fisa pentru o cursa mai scurta de un minut. Bineinteles, dupa ce te jucai puteai sa admiri costumele lui Nikki Lauda, Alain Prost sau Ayrton Senna,  cu autografele lor, ele fiind expuse pe peretii barului. Iar daca vrei sa iei pranzul intr-o zi obisnuita la una din cafenele din oras, trebuie sa te astepti sa platesti macar 50 de euro de persoana. Poate ca spuneti ca "In vacanta, am platit si mai mult de atat." Ceea ce e cat se poate de credibil. Totusi aici nu suntem in vacanta, si sa fii expus la asemenea preturi fara sa fii milionar, e mai greu de suportat. O sticla de apa plata de 0,5 litri de la supermarket este 5 euro.  

Iar daca va ganditi sa veniti intr-o zi mai speciala, cum ar fi cand are loc Grand Prix-ul de Formula 1, va puteti opri la una din cafenele. Locul e doar 4000 de euro. Poate mai mult, dar in nici un caz mai putin. Acestea fiind spuse, sa ne desfatam ochii impreuna cu the rich and famous. 

Portul Hercules.

MS Eurodam, in plan indepartat.Monaco Ville. Cetatea medievala, supranumita The Rock


Faimosul Cazino. nu stiu cati oameni erau inauntru, insa afara, la facut poze, erau cata frunza si iarba.


Jardins de Saint-Martin.

Palatul casei regale. 
Bineinteles, cu tunuri.
Pe strazi.Gara centrala.

Port de Fontvieille.

No comments:

Post a Comment