Friday, March 3, 2017

Cartagena, Columbia: de la conquistadori la cafeaua tare a secolului XXI

De cand cu popularitatea serialului Narcos, Columbia a reaparut in atentia publica. Insa ar fi gresit sa asociem imaginea prezentata in film si modul in care se desfasurau lucrurile atunci, cu situatia din prezent a acestei tari. 

Profilul de narcotraficante, intruchipat de Pablo Escobar, s-a nascut aici, insa dupa zeci de ani de lupta tara este mult schimbata. Oficialii americani o considera cea mai mare victorie si exemplul de urmat in razboiul impotriva drogurilor. Cu toate acestea, razboiul este departe de a fi castigat, cum productia si traficul de droguri s-au mutat din Columbia in Peru, Bolivia si Mexic. Dar sa lasam totusi discutia despre traficul de droguri pentru alta ocazie.

Columbia de astazi, singura tara care ii poarta numele lui Cristofor Columb, se prezinta ca o natiune moderna. Iar locuri incarcate de istorie sunt deschise publicului, avand ocazia de a le savura la o ceasca de cafea, aceasta fiind de fapt cultura agricola pentru care tara a fost si este si acum vestita. 

Cartagena de India este un oras situat in estul Columbiei, pe tarmul Marii Caraibelor. A fost fondat de conquistador-ii spanioli in 1533 si a fost numit dupa orasul Cartagena din Spania. Majoritatea marinarilor erau din acest oras. 


Si acest oras spaniol are o istorie interesanta, despre care sper sa scriu in viitorul apropiat. El a fost numit dupa cetatea Cartagina situata in nordul Africii, pe teritoriul de azi al Tunisiei. Cartagina a fost timp de mai bine de un secol inamicul Romei, lupta pentru dominatie incheindu-se dupa trei razboaie lungi si sangeroase, cunoscute ca razboaiele punice. La sfarsitul lor romanii au ramas singurii stapanitori din bazinul Mediteranei, reusind sa invinga cel mai puternic adversar din intreaga lor istorie. Cetatea din nordul Africii a fost distrusa complet, terenul arat, si un oras cu arhitectura romana construit in loc. Ei bine, in timpul acestor razboaie, mai precis in 228 iHr., generalul cartaginez Hasdrubal infiinteaza portul Cartagena in Spania. Acesta urma sa fie baza unei eventuale cuceriri a intregii Peninsule Iberice. Acest oras i-a supravietuit cetatii-mama, ba chiar a prosperat in Imperiul Roman si dupa el, pana astazi. 

Iar, dupa cum se stie, Columb a murit crezand ca a descoperit un alt drum spre India. Chiar si astazi Caraibelor li se mai spun Indiile de Vest. De aceea numele este Cartagena de India. 


Zona a fost locuita cu mult timp inainte ca aici sa vina Cristofor Columb. S-au gasit obiecte de ceramica datand din anul 4000 iHr., acestea fiind cele mai vechi vestigii descoperite in cele doua continente Americane. Si spaniolii au considerat orasul portuar foarte important, ridicand numeroase ziduri si fortificatii pentru a rezista atacurilor piratilor si a celorlalte puteri concurente. Din 1984 intregul centru istoric este un site protejat de UNESCO. Orasul modern insa s-a extins mult in afara acestei zone, el avand astazi un district financiar cu zgaraie-nori de sticla demni de orice tara dezvoltata din lume. 

Totusi vechiul oras ii atrage pe turisti aici. Potentialul turistic a fost mereu prezent. Pablo Escobar chiar a avut o vila la o distanta totusi considerabila de oras, undeva pe coasta, dar care a ramas in paragina de la moartea lui din 1993. Si sunt sigur ca am auzit-o pe Judy Moncada (personaj fictiv din Narcos) spunand ca tine foarte mult la casa ei din Cartagena. Dar chiar si in vremurile de glorie ale traficantilor, orasul a fost periferic acestui fenomen, acestia preferand teritoriile acoperite de jungla din munti. 


Gabriel Garcia Marquez, probabil cel mai cunoscut scriitor columbian, plaseaza actiunea romanului Dragostea in vremea holerei (1985) in Cartagena. Iar primul concurs Miss Columbia a avut loc aici in 1934. Poate ca pentru noi concursul Miss Romania este mai mult o curiozitate ratacita in presa o data pe an, insa in America de Sud aceste concursuri sunt foarte populare. 


Cred ca cel mai frumos lucru pe care il poti face aici este sa te plimbi si sa te bucuri de strazile viu colorate. Traficul este foarte redus, asa ca poti merge linistit. Din cate am inteles si viata de noapte este foarte animata (eu am stat aici doar ziua). Probabil datorita reputatiei patate de traficul de droguri, nu sunt chiar atat de multi vizitatori. Adica inca poti respira. Ceea ce e un lucru foarte bun. Nu am auzit pe nimeni sa se planga ca nu se se afla intr-un loc sufocat de turisti (vezi insulele grecesti, gen Santorini, Mykonos, Corfu) si complet comercializat. Insa cum Cartagena se afla se mai putin de trei ore de zbor de Miami, si cu tot mai multe vase de croaziera poposind aici, probabil ca acest lucru se va schimba curand.
Strazile colorate din vechiul oras al Cartagenei

Simon Bolivar, supranumit "El Libertador", luptator pentru independenta de sub dominatia spaniola,
fiind erou national in mai multe tari din America Latina
Piata Santo Domingo
Teatrul Heredia, fondat in 1911
Vechile fortificatii spaniole
Fortareata San Felipe de Barajas, construita in sec al XVII-lea. (1)
(2)
Noua Cartagena. Districtul financiar, numit Bocagrande.

No comments:

Post a Comment