Friday, March 31, 2017

Barbados: Casa Rihannei

Barbados este o tara in Marea Caraibelor formata, in mod surprinzator in comparatie cu celelalte tari insulare de aici, dintr-o singura insula. Ea are 432 km2 si 280,000 de locuitori, fiind una din cele mai populate tari din lume. 

Nu se stie exact ce putere europeana a ajuns prima aici, insa primii care au colonizat insula au fost britanicii. Chiar si astazi Barbados o pastreaza pe regina Marii Britanii ca sef simbolic al statului, desi si-au castigat independenta in 1966, devenind o democratie parlamentara.

Independenta a fost un succes, economia lor fiind in primele 60 din lume. Cam la nivelul Romaniei. Poate ca nu e mare lucru pentru noi, insa este mult mai bine decat tarile din jurul statului Barbados. De fapt, la ce sunt chiar inaintea Romaniei este la prevalenta coruptiei, Barbados fiind pe locul 17 in lume, la egalitate cu SUA, Irlanda si Hong Kong. Mult inaintea noastra. In cele doua continente Americane, doar Canada este in fata lor, SUA si Barbados fiind la egalitate pe locul 2. 

Eu am vizitat Bridgetown, capitala tarii. Localnicii ii spun simplu, Town. Din 2011 centrul istoric al orasului a intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Nu mi-a fost dat sa vad niciodata un oras mare, capitala unui stat, complet gol, dand impresia ca e parasit, ca un oras fantoma. 

Noi opream aici duminica. Am inteles ca Barbados este faimoasa pentru plajele lor. Insa mie timpul imi permitea doar sa fac o plimbare de 5 minute pe jos pana in oras si sa petrec putin timp acolo. Si de fiecare data totul, toate magazinele, barurile, localurile cu deep fried chicken si supermarket-urile erau inchise si nici tipenie de om pe strazi. Se pare ca asta este obiceiul si legea in Barbados, duminica este zi de odihna, cum scrie in Biblie. 

Un singur bar era deschis, insa acolo proprietarul era american. Si am mai observat sali de jocuri pe calculator, cu chistoace de tigari pe jos. La fel ca in copilaria mea din anii '90. Salile erau tot inchise. 

Dupa cum probabil v-ati dat seama din titlu, in Barbados s-a nascut celebra Robyn Rihanna Fenty. La cate hit-uri a lansat, nu cred ca mai pot sa spun ceva nou despre ea. 

Insa am ramas foarte surprins sa vad cat de productiv a fost Barbados in domeniul muzical. Pe langa Rihanna, aici s-a nascut si un anume Mark Morrison, cunoscut in anii '90, si inainte sa intre la inchisoare, cu melodia Return of the Mack. 

Apoi, pe 1 ianuarie 1958, chiar in Bridgetown, s-a nascut Jospeh Saddler. Cunoscut ca Grandmaster Flash, el este probabil primul Disc Jockey de hip hop, asa cum stim noi ca arata un DJ de hip hop: cu scratch-uri si mix-uri live. Si, alaturi de The Furious Five, a fost un pioner al miscarii in anii '70, in South Bronx, New York City.  


Bine, ei erau singurii oameni de pe strazi.

Amiralul Nelson.

Cladirea Parlamentului (1)

Cladirea Parlamentului (2)
Constitution River, ce trece prin centrul orasului Bridgetown.

Chiar nu puteau sa pazeasca tunurile astea altceva?

No comments:

Post a Comment