Saturday, February 11, 2017

San Juan, Puerto Rico: Cele mai mari fortificatii din Lumea Noua

Insula "Portului bogat" a fost descoperita de Cristofor Columb in 1493 si a fost pastrata de imperiul spaniol pentru urmatorii 400 de ani datorita pozitiei sale strategice, insula fiind considerata "cheia Caraibelor". Un fapt amuzant e ca Cristofor Columb a denumit insula San Juan Bautista, adica Sf Ioan Botezatorul, iar orasul principal Puerto Rico, Portul Bogat. In timp insa, cele doua denumiri au fost inversate, astfel insula astazi se numeste Puerto Rico, iar capitala, San Juan. 

Populatia bastinasa pe care Columb a gasit-o aici se afla, ca nivel de civilizatie, in preistorie. Ea nu a avut legaturi cu marile civilizatii sud americane de pe continent. Prin urmare nu cunosteau scrisul si nu au lasat in urma vestigii arheologice impozante. Traiau in comunitati mici de vanatori - culegatori, arheologii identificand cateva triburi. Se pare ca bastinasii numeau insula Boriken, "tara marelui si curajosului Domn". Desi au fost recunoscute cateva culturi, sursele sunt putine despre perioada pre-Columb, prima carte despre istoria insulei fiind scrisa in sec al XVIII-lea, de un autor spaniol. Cert este ca nu au putut face fata noilor colonizatori europeni, cultura si istoria insulei identificandu-se puternic cu dominatia si cultura spaniola.

Dar nu numai atat. Astatzi insula este teritoriu american. In 1898, in urma razboiului americano-spaniol, insula a fost cedata Statelor Unite, intrand in Commonwealth-ul american. Astfel ca, pe langa spaniola, si engleza este limba oficiala. Si puteti gasi multe lanturi de magazine americane. Senzatia este, totusi, ca te afli intr-o tara latina.  

Situatia din prezent a insulei este foarte complicata, de aceea nici nu voi insista foarte mult asupra ei. Politic, Puerto Rico este teritoriu american neincorporat. Adica cetatenii nascuti aici sunt americani, insa nu au drept de vot pentru congresul sau presedintia Statelor Unite ale Americii. Insula are insa o constitutie propie si este condusa de un guvernator ales. Are si partide politice propii, 3 mai importante: Partidul Popular Democratic (PPD), care doreste mentinerea situatiei prezente, Partidul Nou Progresist (PNP), care doreste ca Puerto Rico sa devina stat in SUA (precum California, de ex.), si Partidul pentru Independenta Puerto Rico (PIP), care doreste doreste ca insula sa devina stat de sine statator. In general, lupta se da intre primele 2, Partidul pentru Independenta avand cam 5% dintre votanti.

Economic, situatia este la fel de sinuoasa. Comparativ cu America Latina, Puerto Rico are cea mai puternica si bogata economie. Cu toate acestea este mai saraca decat cel mai sarac stat american, Mississippi. Datoria publica este si ea foarte mare, depasind chiar bugetul anual al tarii, intarind acuzatiile aduse politicienilor de populism si coruptie (Nu doar la noi se striga "Hotii!"). Iar inegalitatea este si ea frapanta: peste 40% din populatie traieste sub pragul saraciei. Intr-adevar, o tara latina.

Cu toate acestea, sa ne pastram optimismul, caci lucruri bune sunt si ele din abundenta. Turismul este o sursa importanta de venit pentru locuitorii din Puerto Rico, asa ca atentia acordata cladirilor si locurilor istorice este evidenta (Felicitari lor pentru asta!). Dupa cum spuneam, insula avea o importanta strategica pentru spanioli, acesta fiind motivul pentru care au pastrat locul timp de 400 de ani. Situat intre cele 2 continente Americane si Europa, era prima insula mare, cu apa dulce, pe care navele o intalneau cand veneau de pe batranul continent. Era poarta de intrare in lumea noua. De aceea, cine controla Puerto Rico, controla si comertul dintre continente. Acesta este motivul insistentei spaniole asupra acestui teritoriu, in ciuda neinsemnatului sau aport economic, adevaratele provincii bogate fiind pe masa continentala a Americii Latine. 

Ca urmare a importantei sale militare, insula Puerto Rico este cel mai fortificat teritoriu din fostul Imperiu Spaniol. Eu am fost foarte impresionat de ce am gasit aici. Intregul oras San Juan era inconjurat de un zid gros de cativa metri, iar in interior, pe langa alte cladiri, erau si doua castele: San Cristobal (cel mai mare din fostele colonii spaniole) si San Felipe del Morro.

Portul

Intregul terminal si zona din jurul sau a fost recent construita asa ca totul este nou si foarte curat. Zona de promenada de-a lungul apei a fost amenajata intr-un parc cu arta moderna.
Vechiul si noul.Strazile

Partea istorica a orasului San Juan este foarte bine ingrijita si restaurata. Din nou curtatenia este la ea acasa.

Era perioada Craciunului

Dupa cum se vede dupa numarul vaselor de croaziera prezente aici,
orasul nu duce lipsa de turisti.

Ploaia a cam golit locul.Aici locuiesc crestini ortodocsi

Soarele se arata din nou.


Parlamentul din Puerto Rico.
Pe frontispiciu este inscriptionat un citat din Abraham Lincoln:
"Government of the people, for the people, by the people shall not perish from the Earth."

In fata Parlamentului, de cealalta parte a strazii, sunt staui ale sefilor de state care au vizitat "tara".


Alte monumente sunt amplasate de-a lungul strazii Parlamentului.
Memorial al holocaustului.


Ne apropiem de partea istorica a orasului.
Zidurile groase ce odata inconjurau orasul.


Ferindu-ne de ploaie.

Castelele

La fel ca peste tot, si ele sunt foarte bine intretinute si restaurate.

Castillo San Cristobal a fost construit pentru a proteja orasul San Juan de atacuri venite de pe uscat. Este o mare fortareata care practic cuprindea intreg orasul in interiorul zidurilor sale. Este cea mai mare fortificatie spaniola din Lumea Noua. Constructia castelului s-a incheiat in 1783, ea fiind inceputa, practic, odata cu venirea lui Cristofor Columb. Castelul ii poarta numele, de altfel. 

Pe acoperisul castelului.

Suntem tot pe acoperis. Interiorul restaurat al unei cazarmi. 

Santa Maria, nava amiral a flotei lui Columb.Aici este singurul loc unde inca se arboreaza toate cele 3 steaguri: steagul american, al Commonwealth-ului Puerto Rico si al Regatului Castiliei, in numele caruia Cristofor Columb a luat in posesie insula. 
Vedere de sus 1
Vedere de sus 2
Vedere de sus 3
Vedere de sus 4
Vedere de sus 5

Castillo San Felipe del Morro a fost construit pentru a proteja golful San Juan de numeroasele atacuri pe mare. Constructia sa a inceput in 1539 si a durat pana la sfarsitul secolului al XVI-lea. Ii poarta numele regelui Filip al II-lea al Spaniei si este construit pe cel mai nordic punct al insulei. "Del Morro" insemnand chiar "loc de veghe, de observatie".  

Isla de Cabras (Insula Caprelor) si fortul El Canuelo (sau San Juan de la Cruz, in mod oficial). Insula este la cativa zeci de metri de San Felipe iar tunurile de pe cele 2 insule puteau lovi incrucisat orice vas inamic ce se apropia prin aceasta stramtoare de port.
Insula a mai functionat si ca o colonie de leprosi. 
Mai usor de vazut cum functiona apararea in acest culoar. 

Orasul San Juan, la distanta.
Pe acoperis.

Vechiul far, restaurat complet.
Jos, la nivelul apei.
Musafirul nepoftit.
Cimitirul din apropierea castelului. 

No comments:

Post a Comment