Tuesday, February 14, 2017

Bahamas: Cea mai faimoasa tara din Caraibe

Nu cred ca sa existe nume care sa se identifice cu soarele, marea, plaja, bunastarea si distractia ca Bahamas. Tara devenita sinonim cu o vacanta in Caraibe ilustreaza o imagine cel putin interesanta, daca nu chiar surprinzatoare, la o privire mai indeaproape. 

Fiind printre primele teritorii din Indiile de Vest descoperite de Cristofor Columb in 1492, insulele ce formeaza astazi statul Bahamas au fost pe rand depopulate, cuib al piratilor, domeniu cu plantatii sclavagiste, apoi loc de refugiu pentru sclavii africani din cele 2 Americi, colonie britanica de "mana a treia", si, intr-un final, stat independent, centru bancar si destinatie turistica de cel mai inalt grad. 

Cum s-a ajuns aici? Sa o luam cu inceputul. Dupa ce Cristofor Columb a reclamat teritoriul, indienii nativi ce locuiau aici au fost deportati si folositi ca sclavi pe insule precum Haiti si Republica Dominicana (cunoscute si sub denumirea de Hispaniola). Mare parte din ei au murit intr-un timp relativ scurt dupa aceea atat din cauza muncii istovitoate, cat si datorita bolilor contactate de la europeni, boli pentru care ei nu aveau imunitate. Se estimeaza ca 40% dintre ei ar fi murit din cauza varsatului de vant, de exemplu. Si indienii de aici, ce apartineau culturii Lucayana, se aflau ca nivel de civilizatie in preistorie. La fel ca cei din Puerto Rico, ei apartinand culturii mai largi Taino. De aceea vestigiile arheologice de la ei sunt mai rare. 

In anii ce au urmat insulele au fost slab populate, nebeneficiind the atentia marilor imperii coloniale. Aceste doua conditii au facut ca spre sfarsitul sec XVII si inceputul sec XVIII locul sa fie adapostul corsarilor, insulele fiind baza de unde acestia isi lansau atacurile asupra vaselor comerciale ce tranzitau Atlanticul. Zeci de ani, pirati precum vestitul Blackbeard au semanat teroare in sufletele marinarilor ce trebuiau sa se aventureze in aceste ape. In special insula New Providence unde a fost localizata "Republica Piratilor" (1706 - 1718), pe teritoriul unde astazi este orasul Nassau, capitala statului Bahamas, a fost punctul central al acestui fenomen. Bineinteles, nu era vorba de o republica sau stat in sensul propriu al cuvantului. Insa piratii de aici se organizasera dupa un cod de conduita dupa care isi imparteau prada in mod egal si isi alegeau liderii prin vot popular. Cuvinte mari care trebuie privita cu multa indoiala, as zice eu.  

Filmele Piratii din Caraibe nu doar ca au fost inspirate din acele vremuri, insa chiar au fost si filmate in Bahamas. Iar lui Johnny Depp i-a placut atat de mult locul incat si-a cumparat chiar si o insula proprie aici. (Surprinzator, si o mare parte a filmului Flipper s-a filmat in aceste insule, desi actiunea lui se petrece in Florida). Fenomenul piratilor din Bahamas se incheie in 1718, cand Marea Britanie decide sa actioneze in mod decisiv. Flota militara trimisa aici pune capat Republicii Piratilor, restaurand ordinea si aducand sub dominatie engleza acest teritoriu. 

Dupa Revolutia Americana insulele au fost loc de refugiu pentru americanii loiali englezilor. Ei au adus in aceste locuri si sistemul plantatiilor operate cu scavi africani. Insa dupa 1807, cand britanicii au abolit sclavagismul in imperiul lor, aici s-au refugiat multi sclavi din zona Caraibelor si Statelor Unite, cautandu-si libertatea. Astazi 90% din populatia din Bahamas sunt descendenti ai acestor sclavi. De aceea discutiile despre sclavagism sunt curente. 

Bahamas a devenit stat independent in 1973 si cuprinde in jur de 700 de insule la o populatie de nici 400,000 de locuitori. Inca o pastreaza ca sef al statului pe regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, fiind parte a Commonwealth-ul britanic. Statul este insa efectiv condus de un prim ministru si are ca for legislativ un parlament bicameral. Imediat dupa dobandirea independentei, Bahamas s-a lansat intr-o crestere economica accelerata prin reforme bancare, fiind o zona de off-shore business. Insa mai ales prin turism. 

Astazi o parte importanta a acestui domeniu este constituita de vasele de croaziera. Desi acest lucru nu este neaparat in beneficiul locuitorilor din Bahamas. Astfel, nu doar ca aici acosteaza foarte multe vase, insa cele mai multe vase de croaziera mari sunt inregistrate in Nassau, Bahamas. Pentru a evita taxele si alte raspunderi legale, companiile de croaziera mari, desi opereaza in Statele Unite sau tari din vestul Europei, isi inregistreaza vapoarele in alte tari, ajungand chiar si in Liberia

Bahamas are 2 porturi pentru acesti turisti in croaziera: Freeport, care este ceva mai mic si pe o insula mai putin locuita. Si cel din Nassau, capitala tarii, si orasul unde traieste aproape jumatate din populatia statului.

Atmosfera din Nassau e putin contradictorie, in acelasi timp cu multa forfota, aglomeratie, dar si cu o lentoare si relaxare specifice acestor zone calduroase. Centrul orasului arata foarte bine, in culori vii si foarte curat. Alti indicatori economici, pe de alta parte, ne fac sa ne gandim la fata nevazuta a lucrurilor. Desi sunt multi bani in tara, aproape jumatate din populatia tarii traieste sub pragul saraciei. Si aceste lucruri devin vizibile imediat ce parasesti zonele turistice. Cu toate acestea, Bahamas a fost un loc unde eu m-am simtit foarte bine. Ar fi pacat sa lasi aspectele negative sa nu te lase sa vezi frumusetea locului.

Paradise Island, unde se afla parcul acvatic Atlantis (cel mai mare din lume), in apropiere de Nassau

Tunelul acvatic, una din atractiile din Atlantis
Unde mai poti gasi pirati in zilele noastre :)

A buccaneer 
Strazile din Nassau

Era in preajma sarbatorilor de iarnaNo comments:

Post a Comment