Wednesday, February 22, 2017

Malta: Pe urmele cavalerilor

Insula Malta a trezit interesul popoarelor invecinate inca din antichitate. Fenicieni, cartaginezi, greci si romani s-au luptat de-a lungul timpului pentru a domina si a fortifica aceasta fasie de pamant din mijlocul Mediteranei. Toate aceste popoare au lasat urme adanci in constitutia insulei. Dar cea mai relevanta pentru situatia din prezent este perioada medievala, mai exact cei aproape 300 de ani cat Cavalerii Ioaniti au stapanit insula.

Astazi tara numita Malta consta intr-un grup de aproximativ 20 de insule, dintre care doar 3 sunt locuite: insula Malta propiu-zisa, Gozo si Comina. Si-a castigat independenta fata de Marea Britanie in 1974, devenind republica, dar inca pastreaza legaturi cu Commonwealth-ul englez. Aici traiesc in jur de 450,000 de oameni, fiind una din cele mai dens populate tari din lume. Are ca limbi oficiale malteza, limba de sorginte orientala, araba, si engleza. 

Ordinul Cavalerilor Sfantului Ioan Botezatorul s-a format in secolul al XII-lea in Ierusalim pentru a acorda ingrijiri medicale pelerinilor europeni ce veneau aici si pentru a proteja orasul sfant de atacurile islamice. Dupa ce fortele crestine au fost invinse insa, Cavalerii Ioaniti au fost impinsi spre vest, mai intai in insula Rhodos, iar mai apoi pe insula Malta, in 1520. De aici s-au luptat cu armata otomana (si nu numai) pana in 1798, cand Napoleon cucereste Malta si pune capat puterii militare a Ordinului. 

In cei 300 de ani petrecuti aici, Cavalerii Ioaniti au ridicat insula Malta la o prosperitate economica si culturala nemaiintalnita pe acest teritoriu pana atunci. Si nicaieri nu se vede mai bine acest lucru ca in capitala de astazi a tarii, La Valletta. Orasul curpinde in aria sa metropolitana 4/5 din populatia intregii tari. El este inclus in patrimoniul cultural mondial de catre UNESCO din 1980. 

Dupa chiar primul asediu otoman al Maltei, conducatorul Ioanitilor Jean Parisot de Valette decide construirea unor fortificatii grandioase pentru a apara baza cavalerilor si a evita infrangerea lor, cum s-a intamplat in Rhodos. Astfel, cu ajutor financiar de la statele crestine, incepe construirea orasului La Valletta, la sfarsitului caruia Ioanitii vor spune ca au luat o insula cu nisip si piatra de gresie, si au transformat-o in Superbbissima. Cum ii spuneau ei, si odata cu ei tot mai multe state europene, noului oras. Astazi, maltezii se refera la capitala lor ca "The City". Si intr-adevar, ce oras este! 
Gradina suspendata BarrakkaDaca esti prea grabit, sau prea lenes ca sa urci pe jos, exista acest lift de ultima generatie.
Doar 2 euro. 
Livin' that life!

Strazile lungi


Let's go for a ride

No comments:

Post a Comment