Sunday, February 19, 2017

Insulele Azore: Locul de popas din mijlocul oceanului

Insulele Azore sunt un teritoriu autonom portughez situate in Oceanul Atlantic la mai mult de 1000 de kilometri de tarm. Mai exact sunt 9 insule vulcanice, cea mai importanta fiind San Miguel, unde se afla si capitala Ponta Delgada. 

Inca din secolul al XIII- lea sunt harti in care grupul de insule este reprezentat. Cu toate acestea, datorita izolarii lor geografice, au inceput sa fie colonizate abia din secolul urmator. Izolarea este o caracteristica importanta a lor. Acesta probabil ca este si motivul pentru care, din cate se pare, nu au fost locuite inainte de colonizarea portugheza. 

Mark Twain, intr-una din primele carti de calatorie (travelogue, daca vrem sa fim trendy), numita The Innocents Abroad (1867), in care isi descrie calatoria sa impreuna cu un grup de americani din New York prin Europa si pana in locurile sfinte din Ierusalim, face o descriere a insulelor Azore. Cartea a ramas cea mai populara si mai bine vanduta lucrare a lui Mark Twain din timpul vietii sale. 

Astfel, dupa sapte zile pe ocean, spre bucuria calatorilor, in special a celor cu rau de mare, vasul scriitorului american, Quaker City, ajunge in Azore. Initial el trebuia sa acosteze in San Miguel, insa conditiile meteorologice nefavorabile i-au obligat sa opreasca pe o insula mai mica, numita Fayal. Mark Twain observa ca niciunul dintre compatriotii sai americani, desi unii erau foarte informati despre alte locuri, nu stiau nimic despre acest teritoriu. De aceea se simte obligat sa ofere o descriere a insulelor. Cea mai cunoscuta replica este the community is eminently Portuguese - that is to say, it is slow, poor, shiftless, sleepy, and lazy. Si cuvinte chiar mai putin magulitoare urmeaza. :) Probabil datorita faptului ca el a ajuns intr-o insula mai rurala a arhipelagului, unde locuiau doar 25,000 de oameni. Astazi insa locuiesc in jur de 15,000 de oameni acolo. Totusi marele scriitor american remarca si lucruri bune: este impresionat de calitatea drumurilor (The roads were a wonder, and well they might be. [...] such fine roads do not exist in the United States outside of Central Park.), de catedrala iezuita si observa agricultura intensiva ce se desfasura aici ( not a single patch of soil left idle). Dupa aceea oamenii se imbarca pentru alte 5-6 zile pe mare pana in Europa. 

Insa daca Mark Twain a fost atunci dezamagit de Azore, astazi lucrurile stau foarte diferit. Comertul cu citrice, ce abia isi lua avant cand vasul Quaker City a poposit aici, a dus la imbogatirea unei aristocratii ce a lasat  in urma o adevarata bijuterie arhitectonica, in Ponta Delgada. Astfel se explica de ce o comunitate atat de mica (in jur de 200,000 de locuitori erau in cele noua insule cand Mark Twain a venit aici, putin peste 200,000 sunt astazi) a construit asemenea cladiri somptuoase. 

Insulele Azore si-au castigat autonomia in 1976. Deviza lor este Antem morrer livres que em paz sujeitos (Mai bine murim ca oameni liberi decat sa traim ca sclavi). Tot atunci a fost fondata si Universitatea din Azore, cu referinte foarte bune, in special in biologie marina (Unde am fi fost noi, romanii, astazi daca printre atatea biserici, domnitorii nostri ar fi infiintat totusi si o universitate?). Insulele au un parlament unicameral (cu 52 de membri) care alege un presedinte si un vicepresedinte. Iar capitala este la Ponta Delgada, unde traiesc 70,000 de locuitori, fiind cel mai mare oras, pe insula San Miguel. Principala ocupatie este si astazi tot agricultura. Recunosc ca nu am fost pe insula Fayal, insa sunt sigur ca si acolo situatia s-a imbunatatit de la vizita lui Mark Twain. 

Insa, la fel ca acum mai bine de 100 de ani, Insulele Azore sunt un loc de popas pentru vasele ce tranziteaza Atlanticul. Fiind prea departe de tarm pentru a face curse regulate , vasele de croaziera trec pe aici primavara, cand migreaza din Caraibe in Europa, si toamna, cand se duc inapoi. Acest lucru le-a ferit de turismul in masa, astfel ca atmosfera de aici este inca autentica. 

Vasele astea cand vin opresc in Ponta Delgada. Sa zic ca am fost impresionat e putin spus. Orasul poate fi vizitat pe jos, astfel va puteti bucura de arhitectura portugheza coloniala, cu multe influente din baroc, cu ornamentii stridente, groase. Si de atmosfera lenesa, relaxata, care mie mi s-a parut un plus. 

Bineinteles, totul straluceste de curatenie. 


Pe stradutele inguste.


LOL

Cred ca era timpul siestei.

Colegiul iezuit. Acum transformat in muzeu.
Tribunalul din Ponta Delgada
Cel mai mare cactus pe care l-am vazut vreodataIntotdeauna in criza de timp

 
No comments:

Post a Comment