Friday, April 15, 2016

Kuala Lumpur - sau cum petrolul te poate duce cu capul in nori

Kuala Lumpur este una din noile metropole ale lumii. Orasul sta marturie noii dezvoltari economice a Malaeziei. In centrul acestei dezvoltari sta exploatarea petrolului asa ca simbolul orasului poarta numele companiei petroliere de stat: este vorba despre turnurile gemene Petronas, care intre 1998 si 2004 au fost cele mai inalte cladiri din lume. Inaltimea lor este de 492 de metri.

Am putut vizita orasul de 3 ori si de fiecare data am incercat sa ajung in alta zona a lui. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost faptul ca femeile aveau capul acoperit de acea basma numita hijab. Suntem intr-o tara musulmana pana la urma. Pentru a ma deplasa am folosit doar transportul public, acesta fiind foarte bine pus la punct, sigur si destul de ieftin. Tot orasul are preturi accesibile, ca in Asia, doar marile francize occidentale au preturi ca in vest. Cum ar fi Starbucks: o cafenea pentru oameni in trecere in State, un local high end in tot restul lumii.

Dar ca sa revenim la subiect, Turnurile Petronas sunt o cladire impozanta. Interesant e ca pe primele 4 etaje ale lor functioneaza un mall. Daca tot vin atatia turisti aici, sa aiba si ei pe ce sa cheltuiasca banii.

Turnurile Petronas
Turnurile Petronas dominand districtul financiar. Poza a fost facuta de la o inaltime de 335 metri din Turnul Kuala Lumpur


Piata chinezeasca. Sincer nu am vazut atat de multi comercianti chinezi aici. Insa este intesata de chilipiruri, mirodenii si specialitati culinare.


Un fapt amuzant. Pe toate aceste strazi sunt mici restaurante deschise la parterul cladirilor, ce functioneaza doar cateva ore pe zi in jurul pranzului. In general este sigur sa mananci in ele, mancarea fiind gatita in fiecare dimineata. Eu am decis sa incerc unul cand eram in cartierul indian al orasului. Stiam deja ca mancarea indiana este extrem, extrem de picanta. Asa ca l-am intrebat pe chelner ce fel de mancare nu este picant. Din tot meniul, care continea in jur de 20 de feluri de mancare, omul pune degetul pe unul si imi spune: "Asta." "Doar asta?", il intreb eu. "Da", imi raspunde el sec. "Bine atunci. Il iau pe acela", zic eu cu gandul la stomacul meu cam gol. Bineinteles ca mancarea era atat de picanta incat m-am chinuit sa o inghit. Omul totusi m-a intrebat daca e picanta si cand i-am spus ca da, in timp ce imi stergeam transpiratia de pe frunte, a ramas perplex. Cam cat de picante erau celelalte optiuni din meniu?

Templu hindus (1)

Templu hindus (2)
Spectacol stradal

Interiorul unuia dintre Turnurile Petronas

Districtul financiar din Kuala Lumpur
Partea istorica a orasului (1)

Partea istorica a orasului (2)

Zona de rugaciune din Moscheea Jamek, construita in 1909

2 comments: