Thursday, July 9, 2015

Dominica: The Nature Island

Ca mai toate initiativele ce au in spate doar hobby-ul unei persoane, si acest blog a cam fost lasat in paragina. Inceputul este ambitios, tinteste sus, sperand ca ideile prezentate sa conteze cat de cat in lume, insa rutina si timpul limitat iti ciuntesc elanul. In fiecare zi cate putin pana cand intr-un final, de ce sa nu recunoastem, proiectul este abandonat. Eu sper sa nu se intample la fel si aici, asa ca incerc o resuscitare.

Padurea neexploatata de om
pentru care insula este faimoasa
Dominica este o insula  in Marea Caraibelor cu o populatie de putin peste 70000 de locuitori. Ce este important de stiut este ca nu trebuie confundata cu Republica Dominicana, ele fiind tari diferite. Orice localnic are grija sa mentioneze acest fapt imediat ce incepi o conversatie cu el. In Rep Dominicana se vorbeste spaniola, in timp ce in Dominica limba oficiala este engleza. Cristofor Columb a denumit insula dupa ziua in care a descoperit-o: duminica. De aici numele cu rezonanta spaniola. Insa pentru cea mai mare perioada a timpului, Dominica a fost o colonie britanica, castigandu-si independenta in 1978. 

Copacul pe care Jack Sparrow l-a folosit
pentru scenele cu liane
A fun fact despre insula este ca aici s-a filmat cel putin un film din seria Piratilor din Caraibe. Locul a fost ales datorita naturii pristine, un lucru ce se regaseste si in sintagma de promovare a insulei: The Nature Island. Natura joaca un rol foarte important si in viata localnicilor si aici putem gasi o definitie care poate parea ciudata, cel putin noua, a ceea ce se poate numi hrana naturala. Daca pentru noi "mancarea naturala" nu este compusa din produse modificate genetic, tratate cu pesticide sau ierbicide si fara diferiti aditivi chimici, pentru locuitorii din Dominica natural este doar ce nu a fost cultivat de om. Deci orice cultura agricola este considerata mancare artificiala, nenaturala. 

Un accident petrecut in timpul uraganului din 1979. Nimeni
nu a fost ranit. Autobuzul nu a mai fost miscat de atunci,
iar in jurul lui a fost creat un parc natural.
Prin urmare printr-o excursie aici puteti face cunostinta cu stilul de viata "culegator" care domina la inceputurile umanitatii, inainte ca oamenii sa inventeze uneltele. Era chiar amuzant cand ghidul nostru oprea masina si ne arata, in padure, cum fructele acelui copac se mananca crude, ale celuilalt se fierb si se paseaza pana se fac piure, alta planta se pune cu gheata etc. Repulsia locuitorilor pentru culturi agricole, adica pentru produse "nenaturale", este de fapt atat de mare incat un produs foarte important pentru export, un soi de banane mici, nu a fost refacut niciodata. In 1979 un mare uragan a lovit insula in urma caruia toti bananierii au fost rupti. De atunci si pana azi cutura nu s-a refacut de la sine, iar oamenii nu vor sa intervina, pentru ca vor doar lucruri naturale. In schimb deplang foarte mult zilele in care puteau sa castige binisor de urma vanzarii bananelor. Interesting, no?
Moneda oficiala din Dominica

Dominica a fost si prima tara in care celebra moneda virtuala BitCoin era cat-pe-ce sa fie introdusa pe scara larga, in paralel cu moneda nationala. Din fericire pentru insulari, evenimentul care trebuia sa se intample pe 14 martie 2015 a fost anulat. 
No comments:

Post a Comment