Monday, July 7, 2014

Venice Beach, Muscle Beach si alte minuni americane (part I)

In 2013 am avut ocazia sa petrec cateva zile in Los Angeles, also known as LA (formatia lui Liviu Varciu hahaha). I was so excited ca nu stiam de unde sa incep, nu stiam cum sa fac sa ajung in cat mai multe locuri o data. Din fericire pentru mine la receptia hotelului in care stateam mi s-a sugerat sa incerc un tur al orasului care dura o zi intreaga. Turul acoperea cam toate marile atractii ale orasului, aveam un ghid si rezolvam si problema transportului, foarte complicata de altfel cum aici nu exista metrou, autobuzele vin greu, iar taxiul e foarte scump. So better quality and better price, m-am inscris imediat. 
Who's the next Tony Hawk?
Dimineata pe racoare a doua zi ma prezint la locul de intalnire, ne urcam in microbuz si plecam. First stop Venice Beach. Nu e film despre Los Angeles care sa nu arate plaja asta renumita pentru excentricii (ca sa nu spunem ciudatii) care umbla pe aici. Oameni pe role, skateboard-uri, chioscuri cu... orice fac din acest loc unul foarte colorat. Multi dintre profesionistii de la X-Games si-au facut ucenicia prin parcurile de aici. Mai sunt cateva terenuri de street ball si Muscle Beach. Aceasta din urma este chiar un loc de pelerinaj printre pasionatii de culturism pentru ca aici a inceput culturismul in anii '60 cand baietii trageau de fiare in aer liber, pe plaja. Faima ca loc de antrenament s-a stins destul de repede insa. Cand a ajuns Arnold in Statele Unite sportivii se mutasera deja in sali acoperite, mai precis in Gold's Gym (The Mecca of Bodybuilding) situata la mai putin de un kilometru de Muscle Beach. Lou Ferigno, antagonistul lui Arnold din Pumping Iron, inca poate fi gasit in aceasta sala si chiar poate sa va antreneze. O sedinta costa 3000 de dolari. Stiu ca muschii cresc cu atat mai repede cu cat antrenorul este mai scump (?!), insa acum am decis sa imi pastrez banii pentru alte lucruri. In prezent, Muscle Beach reprezinta o serie de echipamente, tot in aer liber, la care nu se mai antreneaza nimeni, desi accesul este gratuit. Locul mai este folosit doar cand vreun profesionist se decide sa faca o demonstratie care apoi ajunge fie in presa, fie pe youtube. 
Locul cred ca este evitat pe buna dreptate. Nu doar Muscle Beach, ci tot Venice Beach are un aer boschetaresc. Atat la nivelul oamenilor care misuna pe acolo (m-as gandi de 2 ori inainte sa trec seara pe aici), cat si in general. Trotuarele, totul da impresia ca este murdar, peste tot se vad urme de ceva varsat, peretii cladirilor sunt murdari. Parca nu vrei sa atingi nimic ca sa nu te contaminezi. Un loc a carui faima se datoreaza unor lucruri de mult apuse. 
Everything is nice, but nobody is here.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, plaja merita vazuta. Locul are un farmec aparte si poate fi o experienta cel putin interesanta. Ce vreau eu sa spun este ca e hyped up de mass media. Atat Venice Beach cat si celelalte locuri despre care sper sa mai am timp sa scriu. Ai asa o imagine mareata in capul tau si cand ajungi acolo ramai uimit: "Doar asta e?" 
Dar nu asta a fost cel mai mare soc. Sa va spun cum incercau oamenii sa imi vanda CD-uri si fotografii in Hollywood, de zici ca eram in Europa (bazarul din Bucuresti) sau pe strada turistica din Jamaica...

No comments:

Post a Comment