Friday, July 4, 2014

Meet Legend of the Seas: casa mea plutitoare pentru urmatoarele opt luni!

Legend of the Seas in Oslo, 2014

Dar, stati, aici este deja sfarsitul. Ati auzit vreodata de o tara numita Liberia? Caci acolo incepe, de fapt, povestea noastra. 

Liberia este o tara din vestul Africii creata pentru repatrierea sclavilor negri nord-americani. De aici si numele: Liberia. Statele Unite au creat aceasta tara in jurul anului 1840. Constitutia Liberiei a fost scrisa chiar la Washington, iar numele capitalei, Monrovia, este un omagiu adus presedintelui american James Monroe, un mare sustinator al acestui stat. Liberia este singura implicare americana de acest gen in asa-numita Back to Africa Movement din cele 2 Americi. 

Insa, imediat ce primii sclavi eliberati au ajuns aici, au inceput exploatarea populatiei native liberiene dupa exact aceleasi metode de care abia scapasera, dar pe care le-au asimilat bine pe plantatiile americane. Aceasta a fost piatra de temelie a noii tari si situatia a ramas neschimbata timp de aproape 140 de ani: sclavi negri exploatati de fosti sclavi, tot negri. 

Pana in 1980, mai exact. Atunci Samuel K Doe a ajuns la putere, primul presedinte din populatia nativilor liberieni, printr-o lovitura de stat. Doar 10 ani a rezistat la putere, caci in 1989 un grup de insurgenti a preluat puterea. Cu forta, bineinteles. Noii conducatori s-au razbunat pe Samuel K Doe: l-au executat, dezmembrat, mancat (la propriu) si au si filmat toata afacerea. 

In razboiul civil in care a fost aruncata tara dupa aceea canibalismul era o prezenta cotidiana. Atat cel facut din cauza saraciei, cand oamenii nu aveau ce manca si cautau cadavre pe care sa le consume, prezente de altfel la tot pasul datorita luptelor care aveau loc practic peste tot. Cat si cel ritual: mancam carnea adversarului pentru a-i lua puterea, ucidem un copil si ii bem sangele inainte de lupta pentru a avea forta etc. Suntem la sfarsitul sec XX!! O regresie mai mare in lumea tribala de acum cate mii de ani e greu de imaginat.

Liberia apare in filmul Lord of War, cu Nicholas Cage si Ethan Hawke. Mr Cage joaca rolul unui traficant de arme rus ce vinde arme (bineinteles!?) liderilor uneia dintre factiunile liberiene. Deviza lui: Where there's will, there is a weapon. Filmul e inspirat de viata lui Viktor Bout care vindea tot ce gasea prin depozitele de armament post-sovietice. Documentarul The Cannibal Warlords of Liberia (disponibil si pe youtube) ne arata un fost general al razboiului civil care s-a transformat in preacher.

Insa ce legatura au toate aceste lucruri macabre cu vasul asta de croaziera, cu topogane cu apa, cazino, mancare si bautura cu nemiluita si alte asemenea? Pai are, pentru in 1995, in plin razboi civil (care s-a terminat in 2003), cand se intamplau toate lucrurile astea, Legend of the Seas a fost lansat la apa. Si a fost inregistrat in Monrovia. A mers sub pavilion liberian timp de 7 ani. 

Deci cand gloantele zburau mai ceva ca mustele, iar carnea de om era mai ieftina decat a oricarui animal pentru ca era gratis, cineva s-a dus in Monrovia sa inregistreze un vas de croaziera. Va dati seama cu cata coruptie si in ce conditii s-au semnat intelegerile astea? Va dati seama cu ce oameni am eu de-a face?

No comments:

Post a Comment