Monday, July 7, 2014

Grand Cayman: If I will ever afford to retire like a rockstar, this is the place I will do it in

Cayman Brac, Little Cayman si Grand Cayman formeaza tara Insulele Cayman. Majoritatea populatiei insa locuieste pe Grand Cayman, cea mai mare dintre ele. The cayman este o specie de crocodil, insa aici gasesti doar broaste testoase mari. Se pare ca primii colonizatori ai insulelor au fost atat de dezorientati de marimea acestor testoase incat le-au numit dupa ce li s-a parut lor ca seamana: crocodili, caymans. Si de aici numele s-a extins asupra celor 3 insule. De Insulele Cayman nu prea auzi nimic. Poate sunt mentionate in vreun film de mana a doua in care omul care a furat banii spune ca i-a depozitat intr-o banca din Insulele Cayman pentru a-i face nedetectabili. Elvetia nu mai e la moda printre scenaristi. Insa este si mult adevar aici: la o populatie de nici 60,000 de locuitori, I-le Cayman au aproximativ 500 de banci cu depozite in valoare totala de 1,9 trilioane (1 trilion = 1000 miliarde) de dolari americani. Bancile din Romania au in jur de 90 de miliarde de euro depozitati in conturile lor. Venitul pe cap de locuitor este 45,000 de dolari pe an in Insulele Cayman. Mai e nevoie sa spun cat e in Romania? In jur de 7000 de dolari.

Deci, la fel ca Elvetia, Insulele Cayman sunt un paradis fiscal. Insa ei nu se opresc la banci, ci practic la orice afacere ai dori sa iti faci. Daca vrei sa vinzi ceva, incepi sa vinzi. Si atat. Nu ai nevoie de nicio autorizatie si nu platesti nicio taxa. Tot ce castigi ramane al tau. Problema este ca toate aceste beneficii apartin cetatenilor, iar a dobandi cetatenia caymaneza e foarte complicat. Stiu pentru ca m-am interesat personal. (Haha) Infractionalitatea este si ea practic non-existenta: o crima in ultimii 3 ani si 2-3 talharii pe an.


Pe langa toate aceste lucruri, aici mai ai si peisaje paradisiace. Plajele sunt superbe, si, pe langa banci, turismul este a doua sursa de venit pentru locuitorii insulelelor. 7 Miles Beach este inclusa in lista Ultimate Beaches in the Caribbeans de mai multe agentii de turism. Locuri pentru scufundari sunt si ele din abundenta, cu multe epave, recifuri cu fauna bogata (caluti de mare, rechini, broaste testoase), Bloody Bay (un perete vertical de cateva sute de metri) si multe altele.


Una dintre atractiile cele mai spectaculoase este insa asa-numitul Stingray City (Orasul Pisicilor-de-Mare). Aici poti sa atingi si sa vezi pisicile-de-mare cum inoata in jurul tau. "Orasul" este un banc de nisip situat la cativa kilometri de tarm unde apa are insa putin peste un metru. Ghidul mi-a spus ca locul asta este unic in lume. Nicaieri nu poti sa faci asa ceva, sa iei o pisica de mare in brate sau sa inoate atat de aproape de tine, fara sa fii atacat. Fiind destul de norocos sa fiu aproape de stingrays si cu alte ocazii, inclin sa cred ca ghidul spune adevarul. Steve Irwin a murit dupa ce o astfel de pisica de mare l-a biciuit cu coada (care este veninoasa) peste piept. Asta face ca acest loc sa fie cu atat mai impresionant, avand in vedere forta acestor animale si modul in care se comporta ele in general.


Se pare ca initial scafandrii au inceput sa le hraneasca, astfel ele obisnuindu-se cu oamenii. Fapt ce a dus la mai multi oameni care viziteaza locul si, dupa vreau 30-40 de ani, pisicile apar ca imblanzite.
Insulele Cayman sunt un loc uimitor. Unul pe care as vrea sa il revad mereu.


The old and the new.
Tesatura murala cu stema tarii in mijloc.

Stema cu motto-ul Insulelor Cayman: He hath founded it upon the seas.
Pe treptele Muzeului National.
Strazile din Georgetown.
Piata eroilor.

Biblioteca nationala.

Spiritul sarbatorilor plutea in aer.
Reproductie a unui tip traditional de barca.

"Have some rum, be a pirate!"
Definitely, not McDonalds.  

7 Miles Beach.

Take a brew, a Caybrew. 

No comments:

Post a Comment