Sunday, July 20, 2014

Game Change: Politics would never be the same (cronica de film)


"Numai in Romania se poate asa ceva!", "Ca la noi, la nimeni!", "Traim in Romania. Si asta ne ocupa tot timpul!" Sau cel putin timpul lui Mircea Badea. Toate astea sunt lucruri pe care le aud in fiecare zi si, daca ati citit ce am mai scris pe blog, probabil ati vazut ca sunt locuri si mai rele decat Romania. Totusi acum m-am hotarat sa atac aceasta problema direct, head on. Adica sa sustin ca romanii nu au niciun defect innascut, vreo eroare la nivel genetic. Toate trasaturile tipce "romanesti" sunt dobandite cultural si pot fi schimbate prin educatie. Dar pana acolo trebuie sa ne dam seama ca avem doar probleme, care pot fi rezolvate punctual, nu planeaza niciun blestem asupra noastra. 
Filmul Game Change este documentarea artistica a cursei prezidentiale din Statele Unite ale Americii din 2008, cand republicanul John McCain, a candidat pentru presedintie in tandem cu Sarah Palin ca vicepresedinte. Cu alte cuvinte, daca el ar fi votat presedinte, America ar avea, pentru prima oara, ca vicepresedinte o femeie, pe Sarah Palin.  Acest lucru nu s-a mai intamplat deoarece democratul Barack Obama a castigat detasat cursa electorala. 
Ideea de baza a filmului este ca John McCain, a true American hero, a treia generatie de ofiteri de marina, veteran al Razboiului din Vietnam unde a fost capturat si inchis timp de 6 ani, de unde a refuzat sa fie eliberat in schimburile de prizonieri de mai multe ori pentru ca nu a vrut sa isi lase soldatii in urma, fapt ce s-a soldat cu leziuni fizice permanente pentru el in urma torturilor indurate, si, in general, un politician cu o conduita neobisnuit de onesta si morala, nu are toate calitatile necesare pentru a creste in sondaje. Cum Obama avansa ideea ca el poate fi primul presedinte negru din istoria Americii, cei din staff-ul lui McCain s-au gandit ca trebuie sa vina si ei cu "a first" care sa atraga un segment mare de populatie de partea lor. Adica o femeie.
In momentul in care incepe cautarea acestei femei drama filmului incepe sa se dezvaluie. Inarmati cu Google si vizionand cateva filmulete pe Youtube (va puteti imagina supeficialitate mai mare?), cei din staff-ul republican gasesc solutia pentru al doilea om in stat. Asa apare Sarah Palin, prima femeie ce poate deveni vicepresedinte al Statelor Unite. In acel moment era guvernatorul statului Alaska, iar oamenilor lui McCain le-a placut capacitatea ei de a face fata discursurilor in public. 
Dupa cateva momente in care ea face uz in mod stralucit de aceasta calitate, carentele noului candidat incep sa iasa la iveala. Se pare ca in America poti sa termini liceul, o facultate, sa ajungi guvernatorul unuia din cele 51 de state si apoi sa ai posibilitatea sa fii al doilea om in stat fara sa stii ca Coreea de Nord si Coreea de Sud sunt 2 tari diferite, fara sa stii cate razboaie mondiale au fost si alte asemenea lucruri. Filmul urmareste toate prostiile pe care Sarah Palin le-a spus in interviuri, iar lucruri precum "Nu este vorba doar ca Sarah Palin nu stie raspunsul la intrebari, ci ca nu intelege intrebarile. O situatie mai dezastruoasa ca aceasta nu mai putem gasi la nici un candidat in istoria Statelor Unite ale Americii" pot fi auzite frecvent. Cei din staff incearca sa o mediteze, pentru ca in final sa renunte la acest lucru si sa inceapa sa repete interviurile, ca la teatru, invatand-o cum sa evite sa dea raspunsul la intrebari pe care nu le stie. 
Filmul se bazeaza pe marturiile multor oameni cheie din staff-ul de campanie al lui John McCain, iar pana acum nimeni nu s-a ridicat sa infirme cele prezentate in el. Are o distribuite stelara cu Woody Harrelson sau Ed Harris si pacat ca nu s-a bucurat de o distributie mai larga, ci a fost prezentat doar pe canalul producator: Home Box Office. 
Ce am invatat eu de aici? Ca si oameni foarte destepti, informati si puternici, care din afara par intangibili, pot gresi pentru ca in final doar asta sunt: oameni. Complexele de inferioritate nu isi au rostul.  

No comments:

Post a Comment