Wednesday, July 16, 2014

Caliente Mexico!

Un steag mare de 10 m.
Mexicul este tara pe care am vizitat-o cel mai des in ultimii 2 ani. Aproape in fiecare saptamana opream in Insula Cozumel, un fel de port obligatoriu pentru vasele de croaziera. Se pare ca inainte de infama criza economica din 2008, aici erau erau ancorate in jur de 10 vase pe zi, uneori chiar mai mult. Astazi, daca sunt 6 este deja prea mult. Locul este foarte frumos si amenajat, cu multe facilitati atat pentru turisti cat si pentru crew members.
Primele asezari insemnate ale insulei se pare ca au fost realizate de mayasi in primul mileniu dupa Christos. Cele mai importante ruine care s-au pastrat pana la noi se afla in centrul insulei, in parcul istoric San Gervasio. Avand ocazia sa le vizitez in 2012 trebuie sa spun ca sunt intr-adevar impresionante. Atat ele in sine, cat si daca luam in considerare ca au fost realizate de o cultura care nu cunostea roata. 
Insa daca mayasii antici sunt impresionanti, actualii locuitori dezamagesc. In niciun loc din acest muzeu in aer liber nu gasesti o carte, o brosura, ceva cat de mic care sa vorbeasca despre ele. Avem in schimb un bar cu "refreshments" unde cel care vindea bilete ne-a poftit de cum ne-a vazut. Abia ajunseseram, imi trebuia un moment sa transpir, sa obosesc inainte sa dau refresh. Nu exista nicio bariera, gardulet, vreo banda de scotch care sa te opreasca sa atingi ruinele. Departe de mine de a face pe lupul moralist (in fond si eu m-am urcat in varful celei mai mari piramide ca sa fac poze !?) si poate ca nu am constientizat complet in acel moment, insa aceasta vizita a fost mai mult deprimanta decat una de crestere intelectuala. Sa vezi asemenea creatii tratate cu atat dispret... Cate din cladirile pe care le construim noi astazi vor mai in picioare peste o mie de ani? Nu cred ca iti trebuie prea multa scoala pentru a-ti da seama de efortul si stiinta necesare unei asemenea realizari si pentru a respecta munca celor care au reusit asa ceva. 
Casa Grande


O alee pietruita
Un alt loc important din Cozumel este restaurantul lui Nea Pisti (adica Stefan), restaurantul romanesc. Pe numele lui oficial Restaurant Dracula a fost facut special pentru romanii care lucreaza pe vapoare si vor sa isi aduca aminte de acasa. "Un colt de Romanie in Mexic", cum ne zice proprietarul. Nea Pisti a lucrat ca bucatar pe aceste vapoare. De fapt, el a facut parte din prima serie de romani care au inceput sa lucreze pe Carnival Cruise Lines, candva prin 1995. Dupa cativa ani petrecuti pe ocean, si dorind sa evite sistemul PCR (pile- cunostinte - relatii) din Romania, a decis sa isi foloseasca banii stransi pentru a-i ajuta pe ceilalti romani plecati, ca si el, sa suporte mai usor dorul de casa.
Nea Pisti isi merita numele de bucatar cu prisosinta. Toate bucatele de aici sunt delicioase si, sincer, e greu sa pleci fara sa mananci ca un porc. Datorita faptului ca el e plecat de multi ani din tara, playlist-ul care merge in surdina e destul de invechit si de multe ori amuzant: aici poti sa asculti Genius, DJ Bobo sau Formatia Generic. Uneori ii mai ceream sa se conecteze la un post de radio romanesc pe Internet.
Alte lucruri pe care puteai sa le faci in Cozumel este fie sa mergi la plaja, in locuri precum hotelul El Cid, unde sunt atatia crew members ca zici ca esti pe vapor, doar ca la El Cid ai piscina si mare. Sau sa mergi la cumparaturi, aici fiind mai multe supermarket-uri ca in alte locuri. Per total, un loc foarte frumos. Merita vizitat daca aveti ocazia.

No comments:

Post a Comment