Tuesday, July 22, 2014

Belize: Mother's Nature best kept secret

Unii spun ca aici s-ar fi inventat guma de mestecat. Altii ca aici putem gasi a opta minune a lumii. Ce stiu eu clar e ca am vazut 2 oameni cum au sarit in apa si au prins un rechin cu mainile goale. 

Dar toate la timpul lor. Belize e un stat nou aparut. Si-a castigat independenta in 1981, dar inca face parte din Commonwealth-ul britanic avand ca sef simbolic al statului pe regina Elisebeta a II-a a Marii Britanii. Jungla belizeana are o biodiversitate uimitoare si la asta s-au gandit cand au ales sintagma de promovare: Mother's Nature best kept secret.Ca sa ajungi sa le vezi insa este alta poveste, cum Belize este o tara destul de violenta.

La o populatie de putin peste 300,000 de locuitori, in anul 2011 aici s-au integistrat 125 de crime, indeajuns pentru a o clasa pe locul 6 in lume la rata criminalitatii raportata la numarul de locuitori. Cele mai multe au avut loc in capitala Belize City si districtul adiacent. Vasul meu oprea in Belize City. Si va spun sincer ca orasul asta nu e un loc unde sa iesi la plimbare (ca in Jamaica). Intrarea in port este practic o fortareata, cu cateva baruri si magazine (cu marfa contrafacuta) cu preturi occidentale (pentru turistii occidentali) in interiorul zidurilor. Sa iesi in exterior  este o aventura pe care nu m-am incumetat sa o intreprind decat intr-un taxi. 

2 temerari


Am avut ocazia sa merg intr-un tur in afara orasului insa. A fost mai mult o plimbare in natura decat vreo prezentare a caracteristicilor tarii. Dupa un drum de aproape 2 ore in care am trecut pe langa insula privata a unui seic arab (cateva persoane de pe insula ne faceau cu mana; i-am salutat si noi inapoi), salupa a oprit pentru un moment intr-o padure cand nu am inteles ce trebuia sa vedem. 

Apoi am oprit deasupra unui recif. Aici ghizii ne-au promis ca putem vedea rechini. Au aruncat ceva mancare in apa si in cateva minute am inceput sa ii vedem. Credeam ca asta e tot, insa vad cum 2 dintre ei sar in apa. Apa era pana la brau, stati linistiti. Fac cateva manevre, inconjoara un rechin de aproape un metru si fara sa-ti dai seama unul ii tinea capul, celalalt coada, si ne chemau in apa sa punem mana pe el.

Acum nu ca imi este frica de o muscatura de rechin (un fleac pana la urma; cui i-ar fi frica?), insa eu eram tocmai in spatele barcii, caci ma cam luase raul de mare si nici nu credeam ca o sa se intample mare lucru aici, la fel ca mai devreme in padure. Oamenii nu au reusit sa il tina prea mult, caci animalul se zbatea din toate puterile sa scape, dar cativa din colegii mei au reusit sa il atinga. Se pare are pielea aspra, ca o bucata de smirghel. 

Pisicile salbatice


Cand am oprit pe un alt banc de nisip ca sa facem putin snorkeling mai tarziu, eu eram sa fiu "biciuit" de o pisica-de-mare, de l-am speriat pe ghid mai tare decat m-am speriat eu. Caci aceste pisici nu erau imblanzite ca cele din Grand Cayman

Dupa aceea am facut popas pe una din insulele din apropiere. Aici atmosfera era foarte linistita, semana chiar cu ceva din filme. Nu iti era deloc frica sa mergi pe strada, ba chiar ai fi vrut sa te tot plimbi si sa te opresti intr-un hamac cand ai obosit. Am vazut si foarte multi straini, probabil americani, care dadeau impresia ca locuiesc aici. Ceea ce ma face sa ma gandesc ca daca ai destul timp sa explorezi locul si sa eviti zonele periculoase, Belize poate fi un loc chiar fascinant. Din pacate, viata pe vapor nu prea iti permite sa mananci pe saturate, ci doar sa arunci o ocheada si sa gusti din toate aceste locuri. Poate cu alta ocazie voi explora mai mult. Rasta de mic

Jah bless, man...

Locul pentru relaxare.

Sus in aer @Old Belize Resort

No comments:

Post a Comment